Europan 10 Copenhagen
Denmark

Design team: Dr Cristian Suau, Stephanie Tunka & Kevin Hong
Clients: Copenhagen City Hall & Europan Denmark
Publication: Europan 10, Danish design media
Type: waterfront, urban renewal, transport connection, master planning
Year: 2009
Award: short listed
Building systems: reinforced concrete slab, pontoons, metal truss, timber, stone & grass decking
Landscape: trees, green fields, sand beaches, stone paving, natural drainage and water/soil treatment
Place: Nordhavn station (Nordhavn basin)

PROMENADE TAPESTRY
The proposal establishes a strong spatial character of waterscape for Nordhavnen. By utilising each existing harbour basin, a series of large, promenade strips are proposed along the south facing, northern edge of each forming a tapestry of water and land activities. Through engaging, adjusting and promoting water based activities, the tapestry forms a variety of programmes and spatial qualities forming a strong urbanistic element.
A strategic part of the ‘major’ promenades is the introduction of new canals and water alleys connecting the existing harbour basins. These create water spaces of varying scales and form a water transport network promoting the identity of the site as a place of water. The ‘major’ promenades are to become significant places throughout Nordhavnen so that one would experience and orient oneself through these spaces. They form the basis for a comprehensive pedestrian / cycling network following the shoreline throughout Nordhavnen as well as the proposed canals and waterways.

1. THE PROMENADE STRIPS
A series of large, ‘major’ promenade strips are proposed along the south facing, northern edge of each forming a tapestry of water and land activities. By engaging, adjusting and promoting water based activities, the ‘strip’ forms a variety of programmes and spatial qualities through sensitive reuse of existing infrastructure along with introduction of some new water canals and alleys of varying scales. These major promenades look to form a strong spatial identity for the whole site by extending from the east outbound shore of Oresund to the marina communities in the west. The major promenades are situated along the south facing shore of each harbour to take full benefit of the sun and form attractive recreational, breathing space for the site. The proposed promenade tapestries act as the ‘major’ elements of an uninterrupted promenade running along the waterfront. The promenades are to be fully accessible to the public with continuous cycle lanes and pedestrian walks.

2. CYCLE / PEDESTRIAN STRATEGY
The proposal takes the pedestrian and cyclist as the key users. The strategy begins with those pedestrians / cyclists as visitors to those inhabitants who will be travelling internally from place to place forming a comprehensive and integrated network which links to existing and proposed transport links. An important link is to form a direct connection with Nordhavn train station from the ‘major’ promenade at Nordbassinet. Through a gentle ramp, cyclists can access the site directly from the train. The new pedestrian / cyclist network will follow the continuous shoreline promenade as well as the proposed canals and water alleys. The extensive shoreline promenade will form a continuous pedestrian / cycle network highlighting the proposed ‘major’ promenades as
entire pedestrian / cyclist spaces. These aspects will maintain a sustainable transport strategy promoting non-vehicular use with full access to water recreation and shoreline.

3. WATER NETWORK
We look to introduce varying scales of water spaces through new canals, small basins and water alleys along with the existing harbours. New canals link the existing harbours to form a circulation network for public and private water transport along with increasing shoreline to activate adjacent land and make it more attractive.
From the canals, new water alleys provide a more intimate scale of water space to infiltrate urban residential and commercial spaces. These begin to form a water network which can be used not only as circulation but act as public spaces giving a strong identity for the site. These canals and water alleys are envisaged to couple more intimate urban activities with water recreation and transport similar to current canals, basins and wharfs found in Copenhagen. The existing harbour basins, proposed canals and water alleys allow for public water bus service which further promotes water recreation and site identity. The proposed stops would link to each ‘major’ promenade to allow for transport continuity and to further activate as a key component of the tapestry.

4. RECUPERATION & RESTORATION
An important component of the proposal is to maintain the character of the site through reuse of existing infrastructure and buildings along the water’s edge. The proposal looks to maintain the large scale structures and buildings, wherever possible, to act as urban figures. Set against new developments, these elements form a strong part of the tapestry along the proposed promenades giving identity to the site’s industrial heritage. The landscapes, watersheds and Basins within Nordhavnen area offer large opportunities to use rain water to sustain the City’s ecological systems and enhance both economic and aesthetic value.Combine the use of surface water with innovative approaches to greening streets and promenades filters precipitation water and decreases combined sewer discharge while creating habitat and increasing biodiversity. This strategy for rain water capture may be the single most effective step for improving environmental quality and increasing ecological productivity in Nordhavnen by integrating integrate ecological engineering approaches with innovative habitat design, baseline monitoring, and educational outreach with these projects.

NORDBASSINET TAPESTRY
The initiative of this selected site is understanding it’s south facing frontage and the pleasant possibilities this offers. The proposal treats the project site as a tapestry of water infrastructure and uses. As a test for our overall site strategy, we suggest the following:
A. EXISTING STRUCTURES
The two existing sheds are opened up and reused as a market and art fair respectively with generous connections to the public promenade. These buildings are to be considered within the space of the promenade tapestry where there seamless integration between exterior and interior spaces. The silos are critical as they act as urban figures for the site and form a good vista from which to see Copenhagen and sea beyond.
B. WATER SPACES OF VARYING SCALES
The proposal incorporates a recreational water basin and canal linking Nordbassinet with the harbour to the north. These introduce varying scales of water spaces blurring the boundary between water and land.
C. PEDESTRIAN / CYCLING ROUTES
A strong link is proposed with Nordhavn train station where there would be a generous bridge/ ramp allowing for pedestrian / cycle link to other areas of Copenhagen and beyond. From this connection, one can walk / cycle to Nordbassinet and the rest of Nordhavn including a proposed water bus stop on the site.
C. USES
The programmes are initiated through pushing and pulling the water’s edge blurring water and land. From mobile island landscapes to inland water basin beaches, the proximity to Nordhavn station and Osterbro city district asks for new approaches of water recreation based upon dense urban uses.
D. PROMENADE AS A TAPESTRY
The engagement of the water’s edge offers many possibilities without prescriptive interventions. Similar to a park, the promenade acts as a territory where many activities can happen. Responding to site specifics of existing structures, layouts, relationships, we begin to layout an ‘tapestry’ of scales, densities and textures considering either side of the water’s edge.

ENVIRONMENTAL RESTORATION ACTIVITY
The landscapes, watersheds and Basins within Nordhavnen area offer large opportunities to use rain water to sustain the City’s ecological systems and enhance both economic and aesthetic value. Combine the use of surface water with innovative approaches to greening streets and promenades filters precipitation water and decreases combined sewer discharge while creating habitat and increasing biodiversity. This strategy for rain water capture may be the single most effective step for improving environmental quality and increasing ecological productivity in Nordhavnen by integrating integrate ecological engineering approaches with innovative habitat design, baseline monitoring, and educational outreach with these projects. The potential primary benefit goals of this ecological management program will include:
1. Increased environmental quality and aesthetics in the project location.
2. Biogeochemical pollutant removal by bringing rain water in contact with the large effective surface area and removal mechanisms that exist in the rhizosphere-soil system.
3. Establishment of cost-effective methods for preventing rain water from entering the combined sewer and the reduction of deleterious effects of combined sewer overflows.
4. Incorporation of surface water in the water table and base flow of each basin.

INCORPORATION OF GREEN CORRIDORS ALONG THE SHORE OF NORDHAVNEN
The overall environmental design for a surface water capture system for all piers of Nordhavnen consists of the implementation of green corridors along the promenades and shores. Based on the forces in the soil capillary system, which hold and move water to plant roots, this system provides a variety of benefits by diverting street runoff into man-made aquifers and planter beds that supply rich soils and native plant communities designed to filter pollutants and mitigate surface water. Through evapo-transpiration and groundwater flow, storm inputs to the combined sewer system will be diminished. In addition, environmental,aesthetic and property values along the corridor will be enhanced. These purposes are:
- To reduce the amount of wet weather storm runoff entering the existing combined sewer system.
- To provide a continuous planter bed within the sidewalk area of each pier shore for the beautification of the existing streetscape.
- To collect surface water from the inner street roadway and sidewalk's surfaces that would be made available for use by the plants in the planter bed through both subsurface capillary action and supplemental surface irrigation.

TURF AERATION IN THE POLLUTED ZONES OF NORDHAVNEN
1. Redesign local community gardens within the dry lands of each pier.
2. Inner gardens resolve to incorporate rain water from nearby existing rooftops and gray water from adjacent buildings into a novel garden design.
To nullify potentially high polluted metal concentrations in each urban soil we advice the use of compost rich in phosphorus, iron, and manganese, which binds lead and makes it unavailable to plants and animals alike.
This rich soil also increases root growth and the activity of burrowing worms and insects, which together make and keep the soil porous, so that storm water is captured and held in the soil and stored in the water table below. By using composted organics together with storm water and grey water, all of which are considered to be waste products, soil buffers and wetlands can be created that will purify the water while sustaining native plant communities through irrigation of the garden. The aim of this design approach is to provide a model for the sustainable future of this part of the city. As this ecological restoration also mitigates lead or equivalent materials in the soil, it provides an encouraging example of how to protect human health by creating and restoring a biologically diverse natural fabric inside the urban landscape.

Download PDF Design Project

location  

nordhavnen waterscape  

nordhavnen basin (waterfront)  

nordhavn transport hub - nordhavnen  

masterplan - nordhavnen area  

axo-view promenade strips  

1.promenade strips 2.water network 3.cycle circuit 4. repair

waterfront area (layering)  

twin silos - outdoor renovation  

the twin silos  

preliminary sketch  

general layout  

across sections  

programmatic schemes  

landscape-environmental strategy soil/water treatment

programmatic strategy bike circuits

transversal section  

panoramic view from nordhavn st.  

maritime view from east side  

 

nordhavn model  

nordhavn model  

nordhavn model  

nordhavn model  

nordhavn model