New Library Stockholm (3 proposals)
Sweden

Design team: Dr Cristian Suau, Carmelo Zappulla, Aldo Turchetti & Nicolas Markuerkiaga
Client: Stockholm City Hall
Publication: SAR & Swedish design media
Type: public building
Year: 2006
Budget: -
Building systems: reinforced concrete slab, metal frame, glazing cladding, timber decking & louvres
Landscape: green roof, stone plateau
Place: Stockholm, city centre

PROPOSAL 1 (Carmelo Zappulla, Aldo Turchetti & Cristian Suau)
STOCKHOLM LIBRARY: THE ICEBERG
The new library performs as a terminal where visitors are restless passangers of a creative society. It transforms the gaps and surrounding in indoor spaces by adding a glazed box that contains the area of the Annexs . Programme Functionally, the new library’s extension is a huge container which activate he obsoletes building and leftover gaps into roofed and well weatherproof ones. How might we solve this reactivation rapidly? Simply the glazed box performs like a prosthesis, an superpuff device that empowers and regenerates the old organisms by wrapping the annex buildings. Thus, the new library is featured as follows: The library’s main plan performs as an airport terminal or IKEA storage! The library is a wrapped landscape and the library is a storage not only of media but solar energy!

PROPOSAL 2 (Cristian Suau & Carmelo Zappulla)
STOCKHOLM LIBRARY: FLOATING BAR
Functionally, the new library is a reprogramming of obsoletes spaces into update ones. How might we solve this reactivation rapidly? Simply the new installations must perform like a prosthesis, an superpuff infraestructure that empowers and regenerates the old organisms by plugging on the existing annexed building: the result is the floating bar. Thus, the library is featured as follows:
- The library is brainstorming landscape
- The library is a storage of knowledge

We have established the following design criteria for our design proposal:
A. The Link between street level and park Observatorielunden The existing main Asplund library articulates together with the annexes a well working street façade on the Odengatan Street. The park offers an important public space being accessible for everybody. Why not making the park the Library? Creating on the one hand spots in the park with library functions and using on the other hand the roof of the floating bar as the balcony of the park with public functions. Through these steps the library becomes a democratic space of knowledge, which is already in its articulation accessible for everybody.
B. Connecting the Asplund library and the floating bar The “floating bar” is a building, what respects the existing Asplund library and the masterplan from 1928, but also forms a strong identity on its own completing the urban situation. It will give the area of Odenplan a new meaning The intervention is adding the missing annex and the bar floating on top of the Annexes. Asplund Library, Annexes, City and Park become connected by a simple intervention. The Asplund building itself basically stays untouched- but will get a ground connection between the existing Library and the new annex.
C. Access The main entrance of the new library complex will be on the platform between the Asplund library and the new Annex building. It is the main access building for the floating bar. A giant escalator will bring the visitor to the floating bar level, which is similar to the Park level. The entrance of the Asplund building on Sveavägan will be kept and the Annexes remain secondary entrances.

PROPOSAL 3 (Nicolas Markuerkiaga, Francisco Muñoz & Cristian Suau)
STOCKHOLM LIBRARY: GREENFIELD

The new library is the reconstitution of the park ?s natural slope. It performs as a large foldable roof which links the street level with the hill. Programmatically, it is a sort of ‘terminal’ where visitors are restless passangers of a creative society. The park offers an important public space being accessible for everybody. Why not making the park the Library? The keyword of GREEN FIELD ?s project is to create a vivid contact between visitors, media and nature through experiencing the slope of the upper park. Nevertheless, this link was dramatically broken by the existing annexed buildings! What must we do to recuperate this urban communication and spatial continuity? How can we repare/operate this urban patology? The operative answer lies in the restablishment of the continuity between upper park and lower streetland; which implies the recognition of the existing urban flows as the energizer of the library. In GREEN FIELD nature is activated by software and hardware devices. The software are mobile elements (furniture, vehicles and buffers) that are set up along the inner space of the library but also colonise the outer space of the tophill by distributing media along the green spots and pathways. The hardware are basically represented by the cavities (Asplund cilinder and the new entrance hall), voids and skylights which occurs on the foldable roof. Hence, the library is the park! A brainstorming landscape for massive imagination, urban leisure and social interplaying. A space-manifesto against social passivity and reductive knowledge.
1. MOULDABLE ROOF: The roof is a regenerative tissue which complete the gap between park and street levels Functionally, the new enlargement of the library is a topographical prosthesis: the reconstruction of the original slope by refilling with new programmes the gaps and obsoletes spaces of the annexed zone. How might we solve this reactivation rapidly? Simply the new installations must perform like a superpuff cultural infraestructure that empowers and regenerates the old organisms by prolonging the natural slope through the existing annexed buildings.
2. FLEXI-PLAN: We establish a sandwich-plan: a system of operative platforms that performs like a terminal. Plans are interchangeable and trasformable as well. The array is based on a like-spine shape. The mouldable roof is a continuos envelope which contains the sandwich platforms and houses the media.
We have established the following design criteria for our design proposal:
A. LINK BETWEEN STREET LEVEL AND PARK OBSERVATORIELUNDEN The existing main Asplund library articulates together with the annexes a well working street façade on the Odengatan Street. The park offers an important public space being accessible for everybody. On the one hand, by creating recreational spots in the park with library functions and, on the other hand, by using the roof balcony of the park with public/ networking functions. Hence, the library becomes an accesible space.
B. ASPLUND LIBRARY – FOLDING ROOF The “roof” is an adaptable fabric, an green urban carpet, what respects the existing Asplund library and the masterplan from 1928. The intervention is adding a large hall which replaces the missing annexed building sketched by Asplund as the main access building for the extension. The roof allows a fantastic view to the city and to the park. Thus Asplund Library, Annexes, and Park become connected by a simple intervention.

Download PDF Design Project

location  

proposal 1 the iceberg

general layout roof plan

stockholm library - proposal 1 urban image

stockholm library - proposal 1  across image

stockholm library - proposal 1 lateral elevation

proposal 2 the floating bar

stockholm library - proposal 2 aerial view

stockholm library - proposal 1 schematic plans & section

general layout learning zone

stockholm library - proposal 2 longitudinal section

stockholm library - proposal 2 long elevation

stockholm library - proposal 2 lateral elevation

stockholm library - proposal 2 urban image from hill

stockholm library - proposal 2 street view

proposal 3 greenfield

stockholm library - proposal 2 satellite view

stockholm library - proposal 3 programmatic scheme

general layout ground level

across section  

aerial view proposal 3

view from park proposal 3

inner view proposal 3