Cultural Centre - Maipo Valley
Santiago, Chile

Design team: Cristian Suau, Helmuth Harbst & Horacio Maldonado
Client: Fundacion Chile - CORFO
Year: 1993 (student design competition)
Award: first prize
Prize: USD5000
Publication: Fundacion Chile maganize, Revista Vivienda (EMOL), national media
Materials: plywood panels, timber frames, standard insulation, double glazing, timber louvres, PV-panels
Place: San Alfonso, Maipo Valley, Santiago

The Maipo Cultural Centre was conceived as a expandable, flexible and modular system consisting of a timber module of 3.60m x 3.60m, which was adaptable to the abrupt topography of the riverside. This project incorporates a PV roof layering facing the Equator. spatially it was a contextual and mimetic response to the existing morphology of the site and the best way to inhabit it was to flatten a serial of terraces with 100% visual connection and accessibility. This polyvalent space houses a sport arena, communal facilities, cafeteria, administration and several sun-spaces or greenhouses which passively provides heat in wintertime. This was the first eco-design competition in Chile (2003) pioneering the environmental research in the region.

Download PDF Design Project

location  

maipo valley  

san alfonso, maipo river  

site, san alfonso, maipo river  

key model  

transversal section  

building detail